ahol társadalmi jelentés születik

Szociodráma

Szociodráma

Az identitásjáték hovatartozása

2017. február 21. - blaskoagi

Az "identitás" az a szociológiai fogalom, amely leginkább rámutat arra a mezsgyére, ahol rossz vezetés esetén a szociodramatista hibázhat: a jól megtervezett, de rosszul kézben tartott szociodráma ugyanis éppen az identitásokkal dolgozva csusszanhat át könnyedén a pszichodráma terepére. Márpedig ott - nyilván a szerződés szerint - keresnivalója nincsen.

Az identitás ugyanis nagyon is közel áll a társadalmi szerephez, amivel a szociodráma foglalkozik.Viszont éppen értékorientáltsága, személyessége, (személyes és társadalmi) történeti beágyazottsága, cselekvésre motiváló ereje miatt olyan problémákat feszeget, amelyek a csoporttagok számára könnyen egyéni, személyes történetük megélése felé tolhatja el a dráma eseményeit. 

Az ebben rejlő erő megsegítheti a társadalmi jelenés, jelentőség felismerését, közösségi megdolgozásának vágyát, tehát igenis jó, ha a szociodráma identitásokkal dolgozik. Ugyanakkor a konkrét egyéni élettörténetek újraértelmezése, megdolgozása a pszichodráma feladata, szociodrámán a csoporttagok védelme érdekében helye nincs. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociodrama.blog.hu/api/trackback/id/tr4212275489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása