ahol társadalmi jelentés születik

Szociodráma

Szociodráma

Haverokból intézmény

Szociodráma az intézményesülés segítésére

2017. február 17. - szociodrama

Szociodrámát tartottunk egy, a társadalmi nyilvánosságba nemrég kiállt civil szervezet számára. A szervezet csupa lelkes fiatalból állt. Noha a baráti társaságból szerveződő csoport nagyon tudatosan járta az intézményesülés lépéseit, a szervezeten belül jól körülhatárolt szerepeket, feladatköröket határozott meg, a konfliktus mégis a személyes tudásból adódott.

Személyes konfliktus jelent meg ott, ahol az intézményi feladatok ellátásának milyenségével dolgoztunk. A csoporttagoknak meg kellett értenie, hogy a személyre vonatkozó kritikának ebben az új minőségű kapcsolatban nincsen helye. 

Éppen ezért elkülönítettük  szervezeten betöltött pocíciókat és a személyt - székek segítségével, majd arra kértük a konfliktusban lévő feleket, hogy a pozíciókra vonatkozó kritikákat fogalmazzák meg, és az érintett, pedig az adott pozíciót jelző székből hallgassa meg a problémákta, és onnan reagáljon. A székek tehát segítettek plasztikusan elkülöníteni a szervezetben betöltött szerepeket és a személyiséget.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szociodrama.blog.hu/api/trackback/id/tr7212269332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása